W  dniach 7-8.listopada 2022 roku aż siedem klas z naszej szkoły wzięło udział w warsztatach kulinarnych, organizowanych w ramach projektu Nestle for Healthier Kids i obchodzonego Międzynarodowego Dnia Szefa Kuchni. Firma Nestle  dostarczyła nam wszystkie niezbędne produkty spożywcze, przepisy, ekologiczne talerze i sztućce, certyfikaty uczestnictwa w warsztatach kulinarnych oraz pendrive z filmami. Pierwsze nagranie było z informacjami eksperta na temat białka i jego roli w diecie, a kolejne z instrukcjami wykonania dwóch past.

Warsztaty odbyły się w klasach 1-3 oraz w klasie 4b. Poprowadzili je wychowawcy, nauczyciele wspomagający, a w młodszych klasach pomagali również rodzice uczniów. Zajęcia rozpoczęły się od oglądania przygotowanych nagrań. Z filmu edukacyjnego dzieci dowiedziały się od eksperta ds. żywienia, co to jest białko i jakie funkcje pełni, a także jakie substancje są w białkach roślinnych i białkach zwierzęcych.  Dzięki kolejnym filmom dzieci poznały sposób wykonania dwóch rodzajów past, które zostały zaprezentowane przez prawdziwego szefa kuchni. W trakcie warsztatów dzieci obierały i kroiły różne owoce i warzywa oraz ważyły i odmierzały różne składniki. W efekcie przygotowały słodki krem czekoladowy z ciecierzycy oraz wytrawną pastę z soczewicy. Później chętnie degustowały wykonane przez siebie potrawy, a także przygotowały poczęstunek dla dyrekcji i nauczycieli. Na zakończenie każdy dostał certyfikat uczestnictwa w warsztatach kulinarnych.

Pamiętajmy, aby zachęcać dzieci do przygotowywania posiłków w domu. Takie działania są wspaniałą okazją do wspólnego spędzania czasu, zdobywania doświadczeń kulinarnych i wyrabiania dobrych nawyków żywieniowych. Dzieci, które pomagają w kuchni w domu, chętniej próbują różnych produktów spożywczych, a także chętniej jedzą owoce i warzywa.

Dziękujemy firmie Nestle za możliwość uczestniczenia dzieci w warsztatach kulinarnych. To już nasze trzecie takie warsztaty. :)

Koordynator warsztatów

Magdalena Radomińska