Po cyklu zajęć o zdrowym żywieniu na ostatnich przed feriami zajęciach kreatywnych wykonywaliśmy zdrowe, kolorowe, zabawne kanapki. Każdy z nas przyniósł potrzebne produkty takie jak: kromki ciemnego pieczywa, kawałeczek masła, liście sałaty, rzodkiewkę, pomidory, ogórki, paprykę, szczypiorek, plasterki wędliny i żółtego sera, ale też jajko ugotowane na twardo, twarożek i inne. Kanapki przygotowywaliśmy na rozłożonej, czystej ściereczce, produkty zaś kroiliśmy na deseczce.

Oczywiście przed przystąpieniem do pracy nie zapomnieliśmy o umyciu rąk oraz warzyw i założeniu fartuszka. Przy pracy wykazaliśmy się niezwykłą kreatywnością i pomysłowością. Na naszych kanapkach pojawiły się roześmiane buźki, motylki, ważki, kocie buźki, ludziki itp.

Z dumą prezentowaliśmy nasze " małe, kulinarne dzieła ". Na koniec przystąpiliśmy do degustacji. Kanapki smakowały wybornie nie tylko dlatego, że były zdrowe, ale także dlatego, że wykonaliśmy je samodzielnie.

Obiecaliśmy sobie wszyscy, że w domu dla siebie i swoich bliskich będziemy przygotowywać takie kolorowe, pełne witamin kanapki.

Anna Normark